top of page

Infertilitet

Svårigheter att bli gravid kan bero på många olika saker. En vanlig orsak är nedsatt äggmognad och/eller nedsatt eller ingen ägglossning alls. Oftast beror det på en störning av balansen mellan det manliga hormonet (androgen) och det kvinnliga hormonet (östrogen). I andra fall kan det bero på minskar koncentration av det follikelstimulerande hormonet (FSH) och/eller av hormonet LH som ser till så att ägget frigörs.

Vanliga orsaker till infertilitet:

  • Stress är en stor bov

  • Störning av balansen mellan androgen och östrogen

  • Minskad koncentration av hormonet FSH

  • Minskad koncentration av hormonet LH

  • PCOS

 

 

Vad kan du göra för att öka dina chanser att bli gravid?

Det är jätteviktigt att äta hälsosam och näringstät mat för att ge kroppen rätt förutsättningar för en hormonell balans. Ät bra protein för att stötta hjärnan att producera signalsubstanser. Protein håller dig dessutom mätt längre. Var inte heller rädd för fett av bra kvalitet. Även fett håller dig mätt längre och är en viktig del i hormonproduktionen. Med bra mat får du dessutom en tarm som mår bra och ett blodsocker i balans. Det kan vara en bra idé att dra ner på kaffet, det finns studier som visar att ett högt koffeinintag (mer än 4–6 koppar per dag) kan minska fertiliteten med upp till 35 %. Dra ner på eller minska alkoholintaget, så att levern i stället kan fokusera på att rensa ut hormonstörande kemikalier.

Skapa bra sömnrutiner för att optimera din sömnkvalitet. Dålig sömn eller för lite sömn höjer stresshormonet kortisol som i sin tur gör det svårare att somna. Identifiera dina triggers och sänk dina stressnivåer med till exempel yoga, meditation eller healing. Stresshanteringen är en viktig del i att balansera kortisolet så att kroppen i stället kan fokusera på att producera östrogen och progesteron.

Träna regelbundet, både för att må bra och för att hålla vikten. Vill du bli gravid så är det viktigt att ha en hälsosam vikt, flera studier har visat att det tar längre tid får såväl underviktiga som överviktiga att bli gravida. När du tränar frigörs både signalsubstanser och endorfiner som påverkar ditt välmående.

 

Vad kan Helhet by M:s hormonklinik göra för dig?

För att stötta din kropp, skapa förutsättningar för en hormonell balans och ge skräddarsydda råd för just dig kan du boka något av följande:

Hormonell rådgivning

Hårmineralanalys

Dutch-test

 

Är du osäker på vad som passar dig? Hör i så fall av dig till mig på 070–8674169 eller via kontaktformuläret.

Boka din tid här

bottom of page