top of page

HÅRMINERALANALYS

En hårmineralanalys (HMA) borde alla få göra redan som liten för att på bästa sätt få information om hur näringsstatusen i kroppen ser ut. Finns det tungmetaller i kroppen som stjäl skyddsmineraler och gör att du får näringsbrister och obalanser trots att du äter bra? Vi vet att det är viktigt att äta nyttig mat för hälsan skull men det är lika viktigt att kunna ta upp näringen som du äter och hur effektivt det sker ser vi i en hårmineralanalys. Du kan påverka din ämnesomsättning och din framtida hälsa.

Epigenetik är kunskapen om hur du kan påverka dina gener genom kost och livsstil. Genom att ta reda på dina bästa förutsättningar för att vara i biokemisk balans så kan du se till att negativa gener avaktiveras och bra gener aktiveras. Hårmineralanalysen är den bästa metod jag hittat för att möjliggöra det.

Rent praktiskt så klipper man 150 mg hår på ett par ställen i nacken, hårprovet sänds till traceelements.com i Dallas Texas och analyseras. Det svenska provsvaret sätts ihop av Nutri-Tech nutri-tech.nu och efter 3-4 veckor har vi en analys på praktiken.

Vad vi kan se i en HMA-analys är hur:

  • sköldkörtelns aktivitet är

  • dina binjurars status och vilken stressnivå du har

  • din ämnesomsättningstyp/metabolic typing

  • tungmetallsbelastning

  • om du har problem att omsätta kolhydrater och problem att hålla blodsockret.

  • om det finns obalans mellan östrogen och progesteron

  • om levern är belastad och det finns behov av detox

 

Vem bör göra en analys?

Alla som har problem med matsmältningen, allergier , eksem och akne.

Hormonobalanser t ex pms, ont vid mens och svårighet att bli gravid.

Muskel och ledproblem, överrörliga ligament, muskelkramper, domningar.

Sömnbesvär, orolighet, nedstämdhet

Allmän trötthet, utbrändhet, binjurestress, underaktiv sköldkörtel

Låg energi

 

Hårmineralanalys HMA är en metod, som dr D Watts har utvecklat, den finns i 25 länder och vilar och forskning och studier sedan 30 år.

 

Det unika med HMA är att den tittar på förhållandet mellan viktiga mineralpar som måste befinna sig i jämnvikt mot varandra för att kroppen ska kunna vara i balans. Om ett av mineralerna i ett sådant mineralpar är dominant t ex kalcium/magnesium så kan kroppen inte utnyttja den andra mineralen. Du kan alltså ha brist på ett mineral även fast du äter tillskott av den eftersom dess antagonist förhindrar upptaget.

 

I en analys ingår medicinska förklaringar till diagrammen och en tendensrapport av hälsostatusen.Du får kostrådgivning enligt din ämnesomsättningstyp och födoämneslistor på vad du bör äta mer av och vad du bör undvika. Här brukar jag även hjälpa till med ett dietupplägg.

Avslutningsvis blir du rekommenderad ett individuellt kosttillskottsprogram med vitaminer, mineraler, matsmältningsenzymer och örter, perfekt sammansatt för att du så snabbt och effektivt ska komma i balans igen. Kosttillskotten som rekommenderas kommer från svenska företaget Alpha Plus som tillverkar högkvalitativa kosttillskott. Programmet är tänkt att följas i 2-3 månader och därefter rekommenderas en uppföljning. Om din kropp behöver mer tid för att hitta tillbaka till hälsan så jobbar vi vidare. Om du har haft stress under lång tid så tar det såklart längre tid att komma i balans igen. Men eftersom kroppens celler förnyar sig kontinuerligt så kommer kroppen att svara på den nya näringsstatusen och uppnå mer och mer perfekt hälsa.

 

Jag rekommenderar under uppbalanseringstiden att du lyssnar på din kropp och vilar och ser över dina prioriterar. Välj den träningsformen som passar din ämnesomsättningstyp och tänker på att träning är nedbrytande och att du därför bör vila 24-48 timmar mellan dina träningspass för att få en uppbyggande (anabol effekt) av träningen och maximalt resultat av hårmineralanalysen.

Gör gärna en gall och leverrening innan och under mineraluppbalanseringen för att optimera utrensningseffekten. Levern är kroppens största reningsorgan och som alla filter behöver den renas för att så effektivt som möjligt kunna rensa ut tungmetaller och andra toxiner som utsöndras när ämnesomsättningen ökar.

Metabolic typing

Att ta reda på vilken ämnesomsättning du har ligger till grund för din kostrådgivning. I en hårmineralanalys får du reda på om du är en ”snabb ämnesomsättare” som har lägre nivåer av kalcium och magnesium och har en hög produktion av sköldkörtelhormoner. Om du är en ”långsam ämnesomsättare” har du en långsammare produktion av sköldkörtelhormoner och behöver jobba på att öka ämnesomsättningen.

Olika hälsoproblem är förknippade med de olika typerna och det är viktigt att ta reda på det hormonella läget i kroppen och förstå hur en kost med tex mjölkprodukter inte passar så bra för en långsam ämnesomsättare även om man inte är laktosintolerant eller mjölkproteinallergiker.

Pris: 2 800 kr, inkl. 50 min. detaljerad genomgång.

         1 900 kr för enbart analys.

Jag hjälper dig gärna med dina kosttillskott. Du kan också beställa dem här.

Beställ din analys här

Vill du boka en personligt första möte gör du det här

 

Boka tid för genomgång

bottom of page