top of page

KOSTRÅDGIVNING

När du kört fast och inte vet vilket ben du ska stå på när det gäller val av diet eller tänk runt kosten. Vad passar mig i relation till hormonbalans, viktönskning, blodsockersvängningar, muskler och leder?

Vem ska man lyssna på när det handlar om proteinmängd och hur påverkar jag min framtid hälsa på bästa sätt.

Genom att äta enligt sin ämnesomsättningstyp kan du påverka dina körtlar optimalt när det gäller ämnesomsättning och hälsa även hormonbalansen kan du påverka genom valet av diet.

Vi lägger upp, med dina mål i fokus, en dietplan som även innehåller råd om kosttillskott. Det kan handla om en diet för viktnedgång, muskeluppbyggnad, blodsockerreglering och hormonbalansering

Om du har någon födoämneskänslighet/allergi kan jag hjälpa dig med alternativ och kunskap vad du kanske inte får i dig och vad du behöver komplettera med för att få en fullvärdig näringsstatus.

Jag tar även emot patienter som genomgått gastro-by pass och gastro-sleave.

 

Om du har problem med födoämnesintoleranser som visar sig som matsmältningsproblem i form av gaser, uppsvälldhet, tröghet, hormonbesvär och hudproblem rekommenderar jag att du även gör ett födoämnesintoleranstest från imupro. Du kan välja mellan 90 eller 270 födoämnen och genom att undvika de som din kropp triggar på kan du bli av med dina symptom.


ImuPro – Analys av IgG födoämnesallergi

Imupro är en analys som undersöker eventuell IgG-medierad allergi mot födoämnen, även kallad fördröjd allergi typ III eller födoämnesintolerans. I analysen tas hänsyn till IgG1-IgG3 (IgG4 ≤ 1%) samt totalt IgG. ImuPro-analyser har genomförts i mer än tolv år och och totalt sett har man analyserat långt fler än 100 000 blodprov.

Analysen används av läkare i exempelvis Frankrike, Tyskland och England när det som anses vara klassisk skolmedicin inte är tillräckligt. ImuPro eller andra IgG-analyser ses då som ett  alternativ och komplement.

 

Vad orsakar typ III födoämnesallergi (födoämnesintolerans)?

Dagens allt mer stressade livsstilsmönster kombinerat med exempelvis läkemedelsanvändning, alkohol, kaffe eller te kan leda till att tarmslemhinnan skadas. När detta sker kan proteiner från olika födoämnen som man äter passera genom tarmslemhinnan och in i blodet i stället för att, som i normala fall, tas upp i cellerna i tarmen. Immunförsvaret uppfattar då proteinerna som främmande och specifika IgG-antikroppar bildas mot varje enskilt protein.

IgG-antikropparna bildar immunkomplex tillsammans med proteinet och immunförsvaret försöker oskadliggöra dessa immunkomplex med hjälp av en inflammatorisk reaktion. Eftersom immunkomplexen kan transporteras via blodsystemet till olika delar av kroppen, kan inflammationen påverka även andra organ och vävnader också, inte bara tarmen. Detta kan leda till kroniska låggradiga inflammatoriska besvär såsom:

  • Magproblem; diarré och uppsvälldhet mm

  • Hudproblem; eksem, psoriasis och akne mm

  • Migrän och huvudvärk

  • Högt blodtryck
     

Genom att utesluta de födoämnen ur kosten som immunsystemet reagerar mot, är det möjligt att minska inflammationen, avlasta kroppen och få symptomen att avta.

 

ImuPro – ett test som avslöjar orsakerna till symptomen
Med ImuPro kan man mäta mängden av specifika IgG-antikroppar mot födoämnen i blodet. Samtidigt identifieras vilka födoämnen det är som immunförsvaret har reagerat mot och som kan vara orsaken till dina symptom.

För att kunna genomföra analysen behövs ett blodprov taget från ditt armveck eller ditt finger. Du beställer analysen antingen via din terapeut eller direkt från oss och vid beställning får du allt material och all information som du behöver. Blodprovet skickas sedan till ett laboratorium i Tyskland som är specialiserat på att analysera IgG-antikroppar mot födoämnen i blodet. ImuPro som tas med kapillär provtagning (i fingret) går att beställa i vår webbshop, se länk till beställning under respektive storlek.

Efter 14 dagar kommer resultatet och övrig dokumentation med posten, antingen till dig personligen eller till din terapeut. Baserat på resultatet och de rekommendationer som medföljer kan du och/eller din terapeut utarbeta din personliga kostplan och nya diet.
ImuPro erbjuder dig flera olika möjligheter att undersöka om du har födoämnesallergi typ III. Du kan antingen välja det mest omfattande testet, ImuPro Complete, som ger dig en komplett analys av alla födoämnen eller något av de mindre. ImuPro Complete är marknadens mest omfattande test av födoämnesallergi typ III.

Samtliga priser som visas nedan är rekommenderade priser för respektive test utan eventuell kostnad för konsultationstid hos terapeut.

 

Hur påverkas prestation och kroppskomposition av födoämnesallergi typ III?

Ökade nivåer av IgG-antikroppar mot specifika födoämnen kan trigga en kronisk inflammatorisk process och åtföljas av en störning av ämnesomsättningen. Kronisk inflammation ger en ansamling av vätska som kroppen producerar när den tror att den måste reparera sig på något sätt. Den extra vätskan medför att kroppsvikten ökar.

När det finns högre nivåer av IgG-antikroppar i blodet än vad det gör i normala fall produceras det även större mängder av TNF-α, en signalsubstans. TNF-α binder till receptorer som är avsedda för insulin. Detta medför att kroppens förmåga att transportera blodsocker in i cellerna, där det behövs till energi, drastiskt minskar eller avstannar helt.

Inflammationen leder även till att de röda blodkropparna (erytrocyterna) klumpar ihop sig (Rouleaux d’argent) och deras totala yta minskar.

Detta kan leda till:

  • Socker omvandlas till fett

  • Minskning av energinivån

  • Syreupptagningsförmågan minskar

 

ImuPro Basic analyserar 90 av de vanligast förekommande födoämnena såsom kött, grönsaker, frukt, sädesslag, mjölkprodukter och ägg. Utöver en utförlig rapport med ett lättöverskådligt och detaljerat resultat, ( se exempel nedan), får du även med din personliga nutritionsguide med rekommendationer för din 4-dagars rotationsdiet. Går att utföra med både venöst och kapillärt blodprov.

Födoämnen som ingår i ImuPro Basic (klicka på text så öppnas en fil)

Rekommenderat pris: 2 950 kr
 

ImuPro Complete analyserar 270 födoämnen och tillsatser (inklusive de 90 som ingår i ImuPro Basic). Förutom de vanliga formerna av kött, fisk, grönsaker, frukt, spannmål och mjölk samt alternativ till dem, analyseras ett stort antal kryddor, förtjocknings- och konserveringsmedel samt drycker såsom te, kaffe och vin. Utöver detta undersöks också förekomst av IgG-antikroppar mot jästsvampen candida albicans. Du kan anpassa din diet väldigt selektivt efter ditt analysresultat och det innebär att har flera alternativ till din 4-dagars rotationsdiet. 

Till ImuPro Complete medföljer en utförlig rapport med ett lättöverskådligt och detaljerat resultat, se exempel nedan. Du får även med din personliga nutritionsguide vilken hjälper dig att anpassa din diet efter resultatet och som innehåller rekommendationer för din 4-dagars rotationsdiet, samt en receptbok som är anpassad efter ditt resultat. Går att utföras med både venöst och kapillärt blodprov.

Rekommenderat pris: 4 950 kr. 

 

Läs gärna mer på www.amodomedical.se för att se vilka födoämnen som ingår samt referenser och studier.

Pris: 1 100 kr

Födoämnesintolerans test 90 livsmedel Imupro basic 3.400 kr

Födoämnesintolerans test 270 livsmedel 5.400 kr

Boka din tid här

bottom of page