top of page

PCOS

PCOS är en förkortning för Polycystiskt ovarialsyndrom och innebär att du har många äggblåsor, antingen på ena äggstocken eller på båda. Det är vanligt att man samtidigt har mycket testosteron i kroppen. Enligt föreningen PCOS Sverige finns det fyra olika typer av PCOS: insulinresistent PCOS, PCOS till följd av tidigare p-pilleranvändning, inflammatorisk PCOS och PCOS till följd av dold orsak.

 

Symtom som är vanliga vid PCOS:

  • Sällan eller aldrig mens

  • Mycket hår på kroppen, ofta i ansiktet, på bröstet, magen och låren

  • Svårighet att bli gravid

  • Viktuppgång

  • Akne

  • Minskad sexlust

 

 

Vad kan du göra för att lindra din PCOS?

Det är jätteviktigt att äta hälsosam och näringstät mat för att ge kroppen rätt förutsättningar för en hormonell balans. Ät bra protein för att stötta hjärnan att producera signalsubstanser. Protein håller dig dessutom mätt längre. Var inte heller rädd för fett av bra kvalitet. Även fett håller dig mätt längre och är en viktig del i hormonproduktionen. Med bra mat får du dessutom en tarm som mår bra och ett blodsocker i balans. Det kan vara en bra idé att dra ner på eller sluta helt med kaffe eftersom det höjer kortisolet. Dessutom höjer det blodsockernivån vilket är särskilt illa för de med insulinresistent PCOS.

Skapa bra sömnrutiner för att optimera din sömnkvalitet. Dålig sömn eller för lite sömn höjer stresshormonet kortisol som i sin tur gör det svårare att somna. Identifiera dina triggers och sänk dina stressnivåer genom att jobba aktivt med stresshantering och avslappning. Detta kan ske med till exempel yoga, meditation eller healing.

Träna regelbundet, gärna styrketräning eller lugnare träningsformer eftersom för mycket kortisol kan förvärra symtomen vid PCOS. Lugnare träningsformer i form av promenader eller yoga är bra eftersom de sänker kortisolnivån. När du tränar frigörs både signalsubstanser och endorfiner som påverkar ditt välmående, men det är viktigt att känna efter vad du just du mår bra av.

 

Vad kan Helhet by M:s hormonklinik göra för dig?

För att stötta din kropp, skapa förutsättningar för en hormonell balans och ge skräddarsydda råd för just dig kan du boka något av följande:

Hormonell rådgivning

Hårmineralanalys

Dutch-test

 

Är du osäker på vad som passar dig? Hör i så fall av dig till mig på 070–8674169 eller via kontaktformuläret.

Boka din tid här

bottom of page