top of page

Hormonell akne

Hormonell akne beror oftast på östrogendominans, när nivåerna av östrogen är för höga i förhållande till progesteron. Ofta förvärras hormonell akne av preventivmedel, och även om problemen kan lindras initialt av till exempel p-piller så riskerar man att det på sikt blir ännu värre. Hormonell akne förekommer oftast på kindben och vid käklinjen och det är här som talgproduktionen naturligt är mer aktiv. Det är inte helt klart varför hormoner gör så att vi får akne men könshormoner påverkar utvecklingen av talgkörtlar. Därför är det till exempel vanligt med mer akne i tonåren men kan även förekomma vid andra tidpunkter i livet när hormonerna är i obalans.

Symtom på hormonell akne:

  • Förvärras i samband med ägglossning eller mens

  • Kan uppstå i samband med graviditet

  • Sitter oftast på kindben och vid käklinjen

  • Vanligt vid PCOS

 

 

Vad kan du göra för att lindra din hormonella akne?

Det är jätteviktigt att äta hälsosam och näringstät mat för att ge kroppen rätt förutsättningar för en hormonell balans. Ät bra protein för att stötta hjärnan att producera signalsubstanser. Protein håller dig dessutom mätt längre. Var inte heller rädd för fett av bra kvalitet. Även fett håller dig mätt längre och är en viktig del i hormonproduktionen. Med bra mat får du dessutom en tarm som mår bra och ett blodsocker i balans.

Skapa bra sömnrutiner för att optimera din sömnkvalitet. Dålig sömn eller för lite sömn höjer stresshormonet kortisol som i sin tur gör det svårare att somna. Identifiera dina triggers och sänk dina stressnivåer med till exempel yoga, meditation eller healing. Stresshanteringen är en viktig del i att balansera kortisolet så att kroppen i stället kan fokusera på att producera östrogen och progesteron.

Träna regelbundet, gärna styrketräning eller lugnare träningsformer om du är uppe i varv. Träning gör gott både på kort och lång sikt. När du tränar frigörs både signalsubstanser och endorfiner som påverkar ditt välmående. Känn efter vad du just du mår bra av.

Du kan dessutom bli hjälpt av rätt typ av hudvård. Huden förändras under livet och det är viktigt att anpassa hudvården efter den fas du befinner dig i just nu.

 

Vad kan Helhet by M:s hormonklinik göra för dig?

För att stötta din kropp, skapa förutsättningar för en hormonell balans och ge skräddarsydda råd för just dig kan du boka något av följande:

Hormonell rådgivning

Hårmineralanalys

Dutch-test

 

Är du osäker på vad som passar dig? Hör i så fall av dig till mig på 070–8674169 eller via kontaktformuläret.

Boka din tid här

bottom of page