top of page

klimakteriet

I klimakteriet minskar äggstockarnas funktion, din mens upphör och hormonbalansen ändras i din kropp. Klimakteriet beror på att äggblåsorna i äggstockarna håller på att ta slut vilket leder till oregelbundna ägglossningar och därmed oregelbunden mens. Nu är nivåerna av både progesteron och östrogen låga. Klimakteriet börjar oftast runt 50 och kan pågå i allt från något år till upp till tio år. Besvären som du kan uppleva kan vara både fysiska och psykiska.

Symtom som är vanliga i klimakteriet:

  • Värmevallningar

  • Svettningar

  • Sömnproblem

  • Nedstämdhet

  • Snabba ändringar i humöret

  • Torra slemhinnor

 

 

Vad kan du göra för att lindra dina klimakteriebesvär?

Det är jätteviktigt att äta hälsosam och näringstät mat för att ge kroppen rätt förutsättningar för en hormonell balans. Ät bra protein för att stötta hjärnan att producera signalsubstanser. Protein håller dig dessutom mätt längre. Var inte heller rädd för fett av bra kvalitet. Även fett håller dig mätt längre och är en viktig del i hormonproduktionen. Med bra mat får du dessutom en tarm som mår bra och ett blodsocker i balans. Har du klimakteriebesvär kan det vara en bra idé att se över sitt koffeinintag. Drick inte kaffe för sent på dagen, och vissa personer som är extra känsliga kan må bra av att helt utesluta kaffe.

Skapa bra sömnrutiner för att optimera din sömnkvalitet. Dålig sömn eller för lite sömn höjer stresshormonet kortisol som i sin tur gör det svårare att somna. Identifiera dina triggers och sänk dina stressnivåer med till exempel yoga, meditation eller healing.

Träna regelbundet, gärna styrketräning eller lugnare träningsformer om du är uppe i varv. Träning gör gott både på kort och lång sikt. När du tränar frigörs både signalsubstanser och endorfiner som påverkar ditt välmående. Styrketräning motverkar den minskade muskelmassan som kommer med åren och forskning visar att det dessutom kan minska besvär med svettningar och vallningar.

 

Vad kan Helhet by M:s hormonklinik göra för dig?

För att stötta din kropp, skapa förutsättningar för en hormonell balans och ge skräddarsydda råd för just dig rekommenderar jag att du bokar något av följande:

Hormonell rådgivning

Hårmineralanalys

Dutch-test

 

Är du osäker på vad som passar dig? Hör i så fall av dig till mig på 070–8674169 eller via kontaktformuläret.

Boka din tid här

bottom of page