top of page

förklimakteriet

Förklimakteriet innebär hormoner som åker berg- och dalbana i kroppen, och balansen mellan östrogen och progesteron sätts ur spel. Det leder ofta till östrogendominans när östrogennivåerna blir lite för höga i förhållande till progesteronet. Det innebär att du uppleva många olika besvär, såväl fysiska som psykiska. Förklimakteriet kan börja redan vid 35-årsåldern när progesteronnivåerna sakta börja sjunka.

Symtom som är vanliga i förklimakteriet:

  • Irritation

  • Ilska

  • Oro

  • Sömnproblem

  • En känsla av att du är uppe i varv

  • Rikligare blödningar

  • Viktuppgång

  • Svullenhet

 

 

Vad kan du göra för att lindra dina förklimakteriebesvär?

Det är jätteviktigt att äta hälsosam och näringstät mat för att ge kroppen rätt förutsättningar för en hormonell balans. Ät bra protein för att stötta hjärnan att producera signalsubstanser, protein håller dig dessutom mätt längre. Var inte heller rädd för fett av bra kvalitet. Även fett håller dig mätt längre och är en viktig del i hormonproduktionen. Med bra mat får du dessutom en tarm som mår bra och ett blodsocker i balans.

Skapa bra sömnrutiner för att optimera din sömnkvalitet. Dålig sömn eller för lite sömn höjer stresshormonet kortisol som i sin tur gör det svårare att somna. Identifiera dina triggers och sänk dina stressnivåer med till exempel yoga, meditation eller healing.

Träna regelbundet, gärna styrketräning eller lugnare träningsformer om du är uppe i varv. Träning gör gott både på kort och lång sikt. När du tränar frigörs både signalsubstanser och endorfiner som påverkar ditt välmående. Styrketräning motverkar dessutom den minskade muskelmassan som kommer med åren.

 

Vad kan Helhet by M:s hormonklinik göra för dig?

För att stötta din kropp, skapa förutsättningar för en hormonell balans och ge skräddarsydda råd för just dig rekommenderar jag att du bokar något av följande:

Hormonell rådgivning

Hårmineralanalys

Dutch-test

 

Är du osäker på vad som passar dig? Hör i så fall av dig till mig på 070–8674169 eller via kontaktformuläret.

Boka din tid här

bottom of page