top of page

PMS

PMS är en förkortning för premenstruellt syndrom och innebär att du kan få både humörförändringar och andra symtom från ägglossning fram till mens. Besvären upphör när mensen väl har kommit, men ibland dröjer besvären kvar några dagar in i mensen. Man vet inte säkert varför vissa drabbas av PMS men forskare tror att det kan bero på de ämnen som bildas när hormonet progesteron bryts ner.

 

Symtom som är vanliga vid PMS:

  • Irritation och lättretlighet

  • Svullen, framför allt vid magen

  • Oro och ångest.

  • Nedstämdhet

  • Ökad hunger och ökat sötsug

  • Ömma bröst

  • Sömnsvårigheter

 

 

Vad kan du göra för att lindra din PMS?

Det är jätteviktigt att äta hälsosam och näringstät mat för att ge kroppen rätt förutsättningar för en hormonell balans. Ät bra protein för att stötta hjärnan att producera signalsubstanser. Protein håller dig dessutom mätt längre. Var inte heller rädd för fett av bra kvalitet. Även fett håller dig mätt längre och är en viktig del i hormonproduktionen. Med bra mat får du dessutom en tarm som mår bra och ett blodsocker i balans. Drick inte kaffe för sent på dagen, vissa personer som är extra känsliga kan må bra av att helt utesluta kaffe.

Skapa bra sömnrutiner för att optimera din sömnkvalitet. Dålig sömn eller för lite sömn höjer stresshormonet kortisol som i sin tur gör det svårare att somna. Identifiera dina triggers och sänk dina stressnivåer med till exempel yoga, meditation eller healing.

Träna regelbundet, gärna styrketräning eller lugnare träningsformer om du är uppe i varv. Träning gör gott både på kort och lång sikt. När du tränar frigörs både signalsubstanser och endorfiner som påverkar ditt välmående. Känn efter vad du just du mår bra av.

 

Vad kan Helhet by M:s hormonklinik göra för dig?

För att stötta din kropp, skapa förutsättningar för en hormonell balans och ge skräddarsydda råd för just dig rekommenderar jag att du bokar något av följande:

Hormonell rådgivning

Hårmineralanalys

Dutch-test

 

Är du osäker på vad som passar dig? Hör i så fall av dig till mig på 070–8674169 eller via kontaktformuläret.

Boka din tid här

bottom of page